Oaza u urbanoj džungli, tako se najkraće može opisati projekt energetski učinkovite kuće u Zagrebu, za koju je ured NOINarhitekti lani osvojio Graditeljsku nagradu Cemex. Riječ je o suvremenoj kući koja ima sve. Od savršenog pogleda i lokacije preko pojačane toplinske izolacije do pametnih sustava za podešavanje maksimalne energetske učinkovitosti, prenosi Jutarnji.

No krenimo redom. Kuća je smještena u zagrebačkom podsljemenskom zelenilu u ulici Vinogradi u gornjem desnom kutu prostrane i vrlo strme parcele veličine 6300 četvornih metara, s koje puca panoramski pogled na čitav grad. To je autorici projekta, arhitektici Nikolini Ivanović, omogućilo da osmisli ovako lijepu privatnu rezidenciju koja osim životnog prostora investitoru i njegovoj obitelji nudi i dodatne sadržaje poput: konobe, saune, teretane i bazena, koji je u razini krova susjedne kuće pa je i privatnost zajamčena.

Osim toga, jedan od glavnih imperativa investitora pri projektiranju bio je da kuća bude niskoenergetska, što ne čudi s obzirom na to da je velika 1008 četvornih metara i da ima ogromne staklene površine. Pa je tako kroz arhitektonsko oblikovanje i primijenjenu visoku tehnologiju ova ljepotca dobila geotermalno grijanje i hlađenje, i to cijevnim registrima preko dizalica topline sa zemljanim buštotinama, sustav za skupljanje kišnice i recikliranje vode koja se koristi za sanitarne uređaje i navodnjavanje i još puno toga. Kao i većina pametnih kuća ukopana je na sjevernoj i zapadnoj strani, a otvorena prema jugu i istoku. Kuća je L oblika i ima tri etaže s otvorenim vizurama na čitav grad i brdovitu šumu Jelenovac.

Prizemlje je zapravo najgornja etaža u kojoj je kolni i pješački ulaz, garaža za tri automobila, ulazni hall s garderobom i WC-om nadsvođen staklenim krovom, prohodna krovna terasa s jedne strane i spavaći trakt s tri sobe s druge strane – roditeljska i dvije gostinjske sobe. Vertikalna komunikacija stubišem vodi do druge etaže, suterena s velikim dnevnim boravkom u kojem je kamin i prostor za blagovanje. Na drugoj etaži je i biblioteka, medijska soba, kuhinja s prostorom za serviranje te tri dječje sobe.

Najniža, treća etaža rezervirana je za wellness; bazen s protustrujnim plivanjem, jacuzzi, saunu, teretanu i masažu. Prostor wellnessa moguće je potpuno otvoriti staklenim stijenama na teren, odnosno vanjski deck kuće i povezati vanjski s unutarnjim prostorom. Uz wellness na istoj se etaži nalazi i mala kapelica, konoba i apartman domaćice koji je pak povezan servisnim stubištem sa servisnim ulazom u kuću, kuhinjom, konobom i vanjskim spremištem. Strojarnica i elektrosoba pozicionirane su u ukopanom dijelu kuće s pristupom sa servisnog stubišta.

Sve to za više nego ugodan život, a i malo više, ima ova luksuzna kuća na krovu metropole. Pogledajte ju u nastavku i pratite nas i u budućim izdanjima u kojima donosimo ekskluzivnu premijeru suvremene hvarske rezidencije, najnovijeg projekta ureda NOINarhitekti.

Više – NOINarhitekti