Prepoznavši potencijal internetske trgovine singapurski državni investicijski fond odlučio se za najveću nekretninsku transakciju u Europi za ovu godinu. Prema navodima inozemnih medija, fond GIC u ponedjeljak je objavio kako će za 2,4 milijarde eura kupiti kompaniju P3 Logistic Parks. Radi se o kompaniji koja je 2001. osnovana u Češkoj pod nazivom Pinnacle, a od 2009. nosi sadašnje ime.

Uvjereni u potencijal
Kompanija je do sada bila u vlasništvu američkog fonda TPG Real Estate te kanadske tvrtke Ivanhoé Cambridge koja je ustvari globalna nekretninska podružnica mirovinskog fonda Caisse de dépôt et placement du Québec. Te dvije kompanije kupile su P3 prije tri godine od bahreinske tvrtke Arcapita koja je otišla u stečaj. P3 posjeduje i upravlja sa 163 skladišta i logističkih parkova u devet europskih država, ukupne površine 3,3 milijuna četvornih metara. K tome, na 11 lokacija planiraju gradnju dodatnih 300.000 “kvadrata” skladišnog prostora koji će biti dovršeni do kraja godine.

Uvjereni smo u dugoročni potencijal europskog logističkog sektora.
Ukupno je P3 zakupio 1,4 milijuna četvornih metara zemljišta na kojima namjerava izgraditi nove prostore. Nama najbliže skladište P3 kompanije nalazi se u Srbiji, u mjestu Inđija. Očekuje se da transakcija bude dovršena do kraja ove godine, iako njezino zaključenje traži odobrenja regulatornih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. “Uvjereni smo u dugoročni potencijal europskog logističkog sektora i radujemo se proširenju ove atraktivne platforme s vrlo sposobnim menadžmentom kompanije P3”, izjavio je Lee Kok Sun, glavni investicijski direktor GIC-a. Dodao je kako novi vlasnik neće mijenjati sadašnji menadžment kompanije te će biti usmjeren na daljnje širenje kapaciteta. S obzirom tko su glavni korisnici skladišta P3, analitičari ocjenjuju da je GIC napravio dalekosežno dobar posao.

Nisu više ’13. prase’
Naime, većinu skladišta koriste dostavljačke kompanije, poput DHL-a te američkog internetskog trgovca Amazona. GIC-ovo preuzimanje P3 tako se ocjenjuje kao kruna napora investitora da kapitaliziraju značajnu promjenu u trgovini koja se iz tradicionalnih trgovina sve više seli na internet. Prema procjenama američkih dostavnih kompanija početkom godine, elektronička trgovina je biznis koji će u sljedećih nekoliko godina globalno vrijediti dva bilijuna dolara. Toliku količinu robe trebat će dostaviti do krajnjih kupaca, a u tom lancu dovoljno velika skladišta su možda i najznačajnija karika. Stoga su skladišni prostori – nekada investicijsko “13. prase” – postali “vruća roba” za investitore u nekretnine.

Prema podacima agencije Colliers koje prenosi Financial Times, u prvoj polovici ove godine u skladišne prostore u Europi uloženo je rekordnih 2,1 milijardu eura. GIC je s druge strane među 10 najvećih globalnih investitora u nekretnine, a tijekom ove godine već je sklopio par jednako značajnih kupoprodaja. Prema podacima Wall Street Journala, prošlog mjeseca singapurski fond je za 720 milijuna dolara kupio skladišta u Indoneziji u suradnji sa tvrtkom PT Mega Manunggal Property. U kolovozu je u suradnji s još dva ulagača kupio 71 posto udjela u američkoj tvrtki YES Communities, prenosi Poslovni.hr.