Ako ne živite u luksuznoj kući s modernom prostranom kupaonicom, zasigurno želite svoju malenu kupaonicu učiniti većom, barem vizualno. Koristite naše savjete za uređenje kupaonice u nastavku. Sigurni smo kako ćete se osječati slobodnije, a vaša će kupaonica izgledati prostranije.

Kada malih dimenzija može stvoriti osjećaj udobnosti i intimnosti, međutim može biti i suprotno – depresivno i klaustrofobično. Ovisno o vašim željama i prioritetima kupaonica može biti mirna i sofisticirana ili šarena i vesela.

Bez obzira za koji se stil uređenja vaše kupaonice ona će uvijek ostati mala. Uz vizualne trikove, promjenu boja i rasvjete, možete stvoriti svoju malu udobnu kupku.

Kupaonica je vrlo poseban prostor, međutim trikovi za proširivanje prostora primjenjuje se u kupaonici kao i u ostalim prostorijama u domu. Koristite neke od trikova kako bi vaša izgledala veća iako njene dimenzije ostaju uvijek iste.

Odaberite boje koje će unijeti mir u vašu kupaonicu

Blijede i nježne boje proširuju prostor. Ne znači da vaša kupaonica mora biti ružičasta, ali definitivno morate izbjegavati jake boje. Za pribor i ručnike koristite vesele boje ali u pastelnim ili neutralnim tonovima.

Učinite kupaonicu svjetlijom

Izvrsno rješenje za svjetliju kupaonicu zasigurno je dodavanje rasvjetnih tijela. Stropna rasvjeta djeluje na cijeli prostor. Preporučamo korištenje zatvorenih rasvjetnih tijela kako nebi došlo do doticaja s vodom. Korištenje zidne rasvjete unosi toplinu u prostor. Ako je vaša kupaona i nakon dodavanja rasvjetnih tijela mračna koristite veće ili krovne prozore.

kako-malu-kupaonicu-uciniti-vecom-uredjenje-kupaonice_1

Element ispod umivaonika zauzima mnogo mjesta

Element ispod umivaonika izvrstan je za pospremanje stvari, međutim zauzima mnogo prostora u vašoj maloj kupaonici. Montiranjem umivaonika direktno na zid prostor će učiniti otvorenijim i prohodnijim. Kako bi nadoknadili prostor za stvari dodajte malu policu ili ormarić.

Izbacite nepotreban namještaj

Čak i mali komad namještaja ili kupaonskog pribora može prelomiti vaš pogled na kupaonicu i prostor dodatno ‘smanjiti’. Uklanjanjem nepotrebnih polica, vješalica i stalaka za robu vaša će kupaonica definitivno izgledati prostranija. Neke od tih stvari zasigurno su vam prirasle srcu. Procjenite isplati li se maknuti ih. Ako vaša kupaonica izgleda veća, zasigurno se isplati.

Trikovi koje smo do sada spomenuli našli su svoju primjenu najčešće u kupaonici. Oni će vam zasigurno pomoći pri stvaranju iluzije proširenja prostora.

Proširite prostor refleksijom

Ako želite prostor učiniti još većim iznad umivaonika postavite zrcalo. Ono će reflektirati sve svjetlo u prostoru i tako ga činiti vizualno većim i prostranijim. Možete koristiti i više zrcala te tako stvoriti malu umjetničku zbirku u kupaonici.

kako-malu-kupaonicu-uciniti-vecom-uredjenje-kupaonice_2

Odaberite svjetlije boje podnih obloga

Korištenje svjetlijih boja podnih obloga također je preporuka. Ako niste u mogućnosti zamijeniti podne pločice odlučite se za tepih nježnih boja. Koristite jedan veći tepih umjesto nekolicine malih kako bi dodatno proširili prostor.

Dodajte dubinu vašim zidovima

Ako ste umjetnička duša, najveći zid u kupaonici ukrasite ogromnim muralom ili na njega objesite uokvirenu sliku s izraženom dubinom prostora. Svaka umjetnina s prikazom eksterijera dodatno će povećati vašu malu kupaonicu.

‘Proširite strop’

Možete stvoriti iluziju više prostorije ako dulju stranicu pločica okrenete prema gore. Kupaonica će zasigurno izgledati viša. Također možete linijom od nekoliko centimetara odvojiti vrh zida od stropa.

kako-malu-kupaonicu-uciniti-vecom-uredjenje-kupaonice_3

Uvijek čista kupaonica

Pospremljen prostor uvijek izgleda veći nego zatrpan i prljav. U kupaonici zadržite samo stvari koje su vam neophodne.

Ako je vaša kupaonica mala, ne mora ujedno biti i dosadna. Primjenite naše trikove i zasigurno ćete stvoriti toplu, vizualno veću kupaonicu.