Ako ste prije deset ili petnaest godina bili u potrazi za kupnjom nekretnine prvo ste trebali pronaći agenta za nekretnine i reći kakvu nekretninu želite, i na kojoj lokaciji. Agent bi onda tražio po lokalnim oglasima (dostupnim samo za agente) i napravio popis nekretnina za Vas koje bi fizički trebalo pogledati.

Danas, svi kupci pretražuju po internetu nekretnine pomoću preciznijih tagova za pretragu, kao što su: cijena, lokacija, broj soba, ili kvadratura koju žele. Uspoređuju sve ponude koje su im interesantne i odlaze kod agenta te mu kažu “Mi želimo pogledati ove nekretnine”. Tražeći online u mogućnosti ste pogledati na stotinu nekretnina. U online pretrazi nekretnina tražilici zadajete određene kriterije, nakon toga se u većini slučajeva prikaže lista nekretnina sa malom naslovnom sličicom i kratkim opisom. U tom procesu traženja ta mala sličica je prva stvar koja će vas potaknuti da kliknete na nju kak bi vidjeli više informacija. Ta sličica je jako važna, ona je “mamac” na prodavačevoj “udici”, kako bi imala maksimali učinak, ona treba biti svijetla, živih boja (kao dobar mamac na udici) i treba ispunjavati kadar. Ta prednja slika eksterijera je slika gdje lijepo plavo nebo zaista pomaže. Pridobiti kupca da

klikne na link od sličice i da sazna više informacija te vidi više fotografija, nema nikakve razlike od ribara koji koristi svijetli mamac kako bi pridobio ribu da “ugrize mamac!”.

Tada nakon klika na sličicu da biste dobili više detalja, bit će od 15 do 20 dodatnih fotografija i neki tekst koji opisuje nekretninu. Kako ove fotografije predstavljaju nekretninu igrati će važnu ulogu u tome da li ili ne ova nekretnina dobiva kupca, tj. odluku “idemo vidjeti to” oglas!

Osnove vizualne psihologije

Postoji nekoliko jednostavnih osnova da se utvrdi jesu li fotografije nekretnina privlačne kupcima. Ovdje nema neke raketne znanosti ili napredne psihologije. To su sve stvari koje možete provjeriti i sami:

Svjetlo i jasno: Ljude ne privlači tama i nejasnoća jer su svijetli i jasni.

Zbunjujući interijeri: većinu naših budnih sati provodimo u zgradama; kao rezultat imamo dobro razvijeni mentalni model kako izgledaju interijeri. Ako su interijeri previše različiti od ovog mentalnog modela, boje, perspektive, vertikale ili horizontale, osjećamo se čudno. Zbunjujuće odvraća od učinkovite prezentacije interijera.

Kompozicija: Kada predstavljamo interijer vizualno onako kako je fotografija izrezana, ono što je ostalo utječe na njezinu učinkovitost. Postoje neka opća pravila, ali većina ljudi intuitivno prepoznaje kad fotografija ima svoju učinkovitost i kada to nema. Ostali su manje osjetljivi na kompoziciju, ali kompozicija se može naučiti.

Distrakcija: Potrebno je ukloniti sve smetnje iz fotografije koje ne pomažu u predstavljanju značajnih stvari nekretnine. Stvari kao i ljudi, psi, mačke i ostalog smeće.

Namjena fotografija za nekretnine

infographic-good-photosVišestruke studije su pokazale da su nekretnine sa profesionalnom fotografijom dobile više odaziva i zato se takve nekretnine prodaju brže i više. Najznačajnija je studija Redfin Studija 2010 (vidi:http://blog.redfin.com/ blog/2010/09/a_picture_is_worth_a_ thousand_dollars_true_or_false.html ) koji pokazuje da se nekretnine prodaju za bilo gdje od $ 900 do $ 116.000 USD više.

Info-grafički prikaz na desnoj strani izradio je Robert Preville, a Wilmington, NC realtor (www.ruxtarealty.com) s podacima iz studije Redfin, što ilustrira važnost dobrog marketinga fotografije u prodaji nekretnina.

Prednosti za agente nekretnina

Za agente nekretnina postoje uvjerljivi razlozi za korištenje vrhunskih fotografija u predstavljanju ponude nekretnina:

Vlasnik nekretnine / klijent, će biti zadovoljan kako ste predstavili njegovu imovinu.

Dobro je poznata činjenica da su vrhunske fotografije i reklamni materijali način da se pridobije više oglasa. U zabludi ste ako mislite da ostali vlasnici nekretnina pažljivo ne gledaju kako koja agencija prezentira nekretnine koje se nalaze na tržištu. Ako im se sviđa ono što vide, oni će pitati agenta da oglasi njihovu nekretninu, kada dođe vrijeme za prodaju.

Ako postoji konkurencija za oglašavanje (iste nekretnine), profesionalno objavljene fotografije i marketinški materijal može vam pomoći pobijediti konkurenciju.

Agent je marketinški stručnjak zadužen za prodaju imovine klijenata, važno je da klijenti shvate način na koji fotografije funkcioniraju u svrhu marketinga, te kako se fotografije mogu maksimalno iskoristiti, ako ste ih slikali sami ili ste koristili uslugu profesionalnog fotografa.

Fotografiranje nekretnina – OSNOVE

Ovdje je 10 osnovnih principa koje možete iskoristiti kako bi Vaše marketinške fotografije postigle maksimalni učinak:

  1. Primarna svrha marketinške fotografije nekretnina je predstaviti značajke nekretnine.

Pobrinite se da svaka fotografija vizualno podržava ovu svrhu. Bilo koje vizualne smetnje koje skreću pažnju gledatelja od te svrhe, trebaju biti eliminirane. Točke 3. do 9. u nastavku su najčešće smetnje koje privlače gledateljevu pozornost od svhe fotografije. Također, kompozicija fotografije je važna, jer kontrolira pažnju gledatelja i usredotočuje se na svrhu fotografije.

2. Za snimanje interijera koristite širokokutni objektiv

Širokokutni objektivi povećava osjećaj prostornosti interijera. Što je širokokutni objektiv? Za interijere, objektiv bi trebao imati 35mm ekvivalent žarišne duljine između 14 i 24 mm. Objektivi s dovoljno širokim kutem za snimanje interijera obično ne dolaze s običnih polica ili kako bi rekli uzmi i slikaj kamera.

3. Uklonite nered i pripremite interijer za najbolje rezultate

To je dobro poznata činjenica da se priprema nekretnine isplati. Nekretnine se prodaju brže i po boljoj cijeni ako su sređene. Većina živi u domovima gdje ima previše nereda. Fotografije će izgledati bolje i pokazati više od nekretnine, ako se smanji nered, a namještaj je postavila osoba iztrenirana za takvu namjenu.

4. Primarna vanjska fotografija, je najvažnija fotografija

Izdvojite dodatno vrijeme uz novac i trud kako bi dobili “knock- out” vanjsku glavnu fotografiju, jer je to slika koju će vidjeti najviše potencijalnih kupaca nekretnine. Online sličica ove fotografije mora namamiti kupca kako bi kliknuo na nju da pregleda ostale dijelove nekretnine. Mnoge kuće imaju koristi od snimka povišenog sa prednjeg pogleda u kojem je kamera 10 ‘do 20’ stupnjeva više od nivoa ulice.

5. Izradite svijetle i jasne interijere

Izradite svijetle i jasne interijere. Svijetli interijeri su traženi, i ostavit će pozitivan dojam na potencijalnog kupca, dakle, izradite svjetle i jasne fotografije. Amaterska fotografija će se brzo razotkriti. Kako bi dobili svijetle i jasne fotografije interijera potrebno je koristiti opremu za rasvjetu i tehnike uređivanja fotografija. Rasvjeta uz kontroliranje svijetla koje dolazi kroz prozor, vjerojatno je najizazovniji aspekt fotografiranja nekretnina. Koristite više fotografija različitih ekspozicija ili upotrijebite više malih bljeskalica u kombinaciji sa svjetlom interijera.

6. Crte zidova moraju biti ravne

Okomite crte (zidovi i sl.) moraju izgledati savršeno ravno. Živimo u svijetu u kojem nesvjesno znamo da su svi zidovi savršeno okomiti. Kad gledatelj vidi u sobu u kojoj zidovi nisu paralelni sa rubom fotografije, gledatelj je vizualno smušen i dezorijentiran. Glas u glavi kaže: “Tu nešto nije u redu”. Vertikale koje nisu savršeno poravnate sa rubom fotografije, prva su naznaka neprofesionalnog fotografa interijera. Usporedite dvije sljedeće fotografije,primijetit će te vizualnu napetost u prvoj u kojoj su zidovi nisu vertikalni, kao i gornja horizontalna granica linije nije horizontalna. Okomite i vodoravne crte moraju biti ravne. Širokokutni objektivi izobličuju linije u blizini rubova fotografije u krivulje, zato vam je potreban poseban trud i softver kako bi uklonili izobličenja.

7. Ne dopustite da svijetli prozori odvraćaju pažnju

Ne dopustite da svijetli prozori odvraćaju pažnju. Ako se ne koristi posebna rasvjeta i program za uređivanje fotografija prozori će imaju tendenciju da izgledaju previše svijetli, tako da pogled kroz prozor neće biti vidljiv. Pogled kroz prozor bi uvijek trebalo jer je to bitna stavka u prodaji nekretnine, tu je potrebna dobra vještina fotografa kako bi pogled kroz prozor bio vidljiv. Svijetli prozori odvraćaju pažnju gledatelja, jer se oči prirodno fokusiraju na najsvjetliju područja fotografije. Ponekad pogled prema van nije potreban, no u većini slučajeva, fotografija s pogledom na nekretninu i pogledom prema van je zaista bitna.

8. Prejaka boja odvraća pažnju

Ne dopustite da previše jaka boja odvrati pažnju. Previše jake boje (obično jaka narančasta boja) odvraćaju pažnju gledatelja.

Način na koji su fotogrfije predstavljene na internetu ima ogroman utjecaj na ukupnu učinkovitost marketinga nekretnine. Fotografije imaju najbolju učinkovitost kada su dimenzija 800 x 600 piksela ili veće u slajderu koji se lagano preklapa. Web stranice za nekretnine obično ne predstavljaju fotografije na najučinkovitiji mogući način. Jedan od ciljeva virtualnih tura ili slajdera je povećanje utjecaja marketinga Fotografije.

Možete zaposliti fotografa koji koristi ta načela, ili možete fotografirati sami koristiteći ova načela, ako imate nekretninu, u svakom slučaju koristite ova načela za fotografiranje, odaberite i predstavite svoje marketinške fotografije za maksimalnu učinkovitost.

Budući da su to dobro prihvaćena fotografska načela, većina iskusnih fotografa nekretnina ih prate bez razmišljanja, ali postoje neki koji i neće. To je lako misliti, jer postoje digitalni fotoaparati sa kojima možete biti profesionalni. Zapamtite, vi ste marketinški stručnjak, vaš je posao biti siguran da je marketing učinkovit. Ako nije, postavite pitanja.