Odlučili ste prodati svoju nekretninu, oglasili je i sad čekate. I problem se javlja upravo u ovoj zadnoj fazi – čekanju. Čekanje se oduljilo na mjesece i nije vam jasno da se baš nitko nije javio tko bi malo ozbiljnije zagrizao za kupnju. Bilo je nekoliko poziva, nekoliko potencijalnih kupaca koji su išli gledati nekretninu i to je sve. Pitate se što nije u redu. Savjetujemo vam da poduzmete sljedeće korake:

1. Obnovite oglas

Mnogi kupci počnu s pregledavanjem oglasa za nekretnine mnogo prije same kupnje. Neki traže odgovarajuću nekretninu godinama. Ako vaš oglas s nekretninom dugo stoji bez promjena ne samo što odlazi na kraj dugog popisa nekretnina koje se prodaju, nego ga potencijalni kupci počnu ignorirati kao da s tim oglasom nešto nije u redu. Stoga, preuredite oglas, dodajte neki novi detalj kao npr. novije fotografije, dodajte tlocrt ako ga nije bilo ili jednostavno promijenite naslov oglasa.

Fotografije su najvažniji element u oglasu jer je to ono što privuče potencijalnog kupca i izazove njegovo zanimanje. Stoga, poigrajte se s redoslijedom, najatraktivnije fotografije nekretnine stavite kao glavnu fotografiju. Istaknute najbolje adute nekretnine postavljanjem fotografije na glavno mjesto u oglasu. Ako imate fotografije samo interijera, napravite nekoliko fotografija eksterijera u kojoj možete istaknuti novu fasadu, uređen okoliš ili zelenilo. Napravite test pitajući nekoliko osoba kako doživljavaju određenu fotografiju i koja im najviše izaziva zanimanje. Ako imate fotografije snimljene danju, napravite neke i noću osobito ako nekretnina ima spektakularan pogled koji do izražaja dolazi upravo noću ili u zalazak sunca.

Poradite na samom opisu nekretnine i pokušajte nekim drugim riječima opisati nekretninu, možda ste u starom oglasu izostavili naglasiti neke prednosti nekretnine kao što je lokacija ili blizina sadržaja, dobra infrastruktura, ili ste zaboravili spomenuti da je nekretnina renovirana ili da ima neke prednosti u odnosu na druge nekretnine.
Razmislite dobro kojoj ciljnoj skupini pripadaju vaši potencijalni kupci. Ako ne znate odgovor na to pitanje, to je prvi problem koji trebate početi rješavati. U svom oglasu obraćajte se upravo svojoj ciljnoj skupini kako bi vas što prije primjetili i kontaktirali, kako bi vaš oglas odmah izdvojili iz mase drugih oglasa.

2. Spustite cijenu

Tri najvažnija čimbenika u prodaji nekretnine su lokacija, prezentacija i cijena. U fazi stagnacije ili krize tržišta cijena igra vrlo važnu ulogu u percepciji kupca. Ako je navedena cijena i nešto malo viša u odnosu na planirani izdatak za nekretninu, kupac će s interesom i dalje čitati oglas. A ako je cijena za njegovo poimanje nerealno visoka, iako vi kao prodavatelj računate i na mnogo nižu cijenu, kupac će ignorirati vaš oglas, a vi ćete propustiti priliku da vas kontaktira potencijalni kupac.

Stavite se na mjesto kupca vaše nekretnine, zamislite da vi kupujete tu nekretninu i budite iskreni sami prema sebi koliko biste vi platili tu nekretninu. Ako zaista imate namjeru prodati nekretninu i vidite da nema smisla da se ona mjesecima ili godinama vrti po oglasnicima, onda promijenite cijenu. Uzmite u obzir da to nikada ne može biti ona cijena po kojoj ste je vi kupili i da se uvjeti i okolnosti na tržištu mijenjaju.

3. Povucite nakratko nekretninu iz oglasa

Tri se stvari počnu događati ako se vaš oglas za prodaju nekretnine predugo nalazi u oglasu. Prvo, kupci će nesvjesno početi ignorirati vaš oglas misleći da s tom nekretninom nešto nije u redu. Drugo, kupci će iskoristiti taj moment za pregovaranje oko cijene naglašavajući da možete biti sretni što se itko uopće zainteresirao za vaš oglas.
I treće, kupci ne samo da će ignorirati vaš oglas, već će postati potpuno slijepi na nju, jednostavno je u izlistima oglasa s nekretninama više uopće neće primjetiti. A ako vam u određenom trenutku ipak daju šansu i odluče pogledati nekretninu onda će u pregovorima koristiti tu činjenicu da se nekretnina predugo oglašavala.

Moglo bi se reći da su tri mjeseca onaj ključni trenutak kada se kupci priklone jednoj od ovih gore triju opcija, a kada se vi kao prodavatelj morate početi ozbiljno brinuti. Stoga, ako si možete priuštiti maknite vaš oglas na neko vrijeme kako biste se zapravo nakon te pauze ponovo pojavili na tržištu kao nov oglas za novu skupinu kupaca koji tražeći svoju idealnu nekretninu dotada nisu vidjeli upravo vaš oglas.

4. Osvježite nekretninu

Ako vaš oglas privlači kupce i imate pun raspored potencijalnih kupaca koji žele doći vidjeti nekretninu, no onda se jednostavno nakon toga više niti ne jave, razmislite o prvom dojmu kakav ostavlja vaša nekretnine na kupce. Ako sami niste dovoljno objektivni, zamolite nekoga neka vam iskreno kaže što nije u redu i što bi trebalo popraviti. To čak ne mora biti niti neka skupa investicija, možda jednostavno maljanje zidova u neku privlačniju boju ili dodavanje nekog manjeg detalja kao što je novi manji tepih, zavjese, polica u boravku, biljka ili slično.

Dojam da je potrebno mnogo uložiti u nekretninu često odbija kupce koji nakon kupnje i svih pratećih izdataka ne žele još dodatno ulaziti u troškove renoviranja. Međutim, popravkom ili izmjenom nekih detalja na nekretnini znatno se može promijeniti taj dojam. Često neurednost interijera ili zapuštenost eksterijera odbija ozbiljne kupce, a zapravo je potrebno vrlo malo truda kako bi nekretnina ostavila sasvim suprotan dojam od onoga koji ostavlja. Ako sami nemate oko za detalje vidite ima li tko u vašoj blizini tko se bavi uređenjem interijera kako bi vam pomogao oko uređenja nekretnine za prodaju.

Međutim ako je potrebna veća investicija kako bi se napravilo renoviranje i to je bolje nego da se nekretnina godinama prodaje i beskonačno vrti po oglasnicima. Odredite financijske okvire u kojima ste se spremni kretati kako biste napravili određeno ulaganje u nekretninu koju prodajete i zatim se posavjetujte sa stručnjacima kako bi vam napravili izračun koliko bi to konkretno koštalo. Budite spremni na činjenicu da se ti izračuni u praksi često premašuju.

5. Istražite tržište

Ako ste napravili sve kako biste kvalitetno prezentirali svoju nekretninu na tržišu no niste bacilli oko na konkurenciju, onda je vrijeme da i to napravite. Usporedite svoj oglas s oglasima sličnih nekretnina koje se nalaze na tržištu. Konkurencija mora biti slična i po vrsti i starosti gradnje, veličini, sobnosti, a prije svega lokaciji. Posvetite pozornost i načinu na koji je nekretnina prezentirana, obratite pažnju na opis, riječi kojima se opisuje, detalji koji se naglašavaju. Istraživanje tržišta i konurencije pomoći će vam da svoju nekretninu stavite u realne okvire, da uočite i primjenite neke nove trendove koji će vam pomoći u bržoj prodaji.

6. Prihvatite savjet

Ako ste već očajni jer se vaša nekretnina nikako ne može prodati obratite se osobama oko sebe i poslušajte što oni misle zašto je nekretnina nezanimljiva kupcima. Zamolite za savjet i ako vam govore čak i ono što ne želite čuti, otvorite se prema mišljenju drugih i razmislite o njihovim prijedlozima. Posebnu pažnju obratite na one konkretne i konstruktive prijedloge, možda vam baš nešto od toga pomogne i uskoro zaključite kupoprodajni ugovor.