Dnevni boravak u svakom domu je najprometnija prostorija, a iako izgleda poprilično prazno bez trosjeda, nešto na čemu ćete sjediti nije jedni detalj koji vam je potreban u toj sobi. Naime, ukoliko želite da vaš boravak doista zablista, odražava vašu osobnost, ali ujedno djeluje toplo dragim gostima, dobro proučite ove savjete.

Upadljiv naslonjač
Čak iako novi naslonjač nije na vašoj listi za kupovinu namještaja, činjenica je da upadljivi naslonjač odličan način da malo ‘podignete’ izgled cijelog prostora, i to uz minimalna ulaganja. Upadljivi, neobičnog oblika ili čak i šareni naslonjači mogu se uklopiti u gotovo svaki dnevni boravak, bez obzira na ostale boje i stil namještaja, piše businessinsider.com.

Bilo da vam za oko zapne starinski masivni kožni naslonjač, ili pak elegantan i tanak kakav je bio moderan početkom prošlog stoljeća, odaberite komad koji će se svojim izgledom svakako isticati.

Ukrasni jastuci
Iako se na prvi možda ne čini kao bitan element dnevnog boravka. Osim što vrlo efikasno, jeftino i efektno mogu prekriti stari kauč koji bi uskoro svakako trebalo promijeniti , jastuci su i odličan način da unesete malo boje i razigranosti u prostoriju, a da pritom ne pretjerate.
Ukoliko ne znate odakle započeti, pokušajte spojiti etno uzorke s jastucima žarkih, ali komplementarnih boja.

Uočljiv tepih
Slično kao i s jastucima, tepih je još jedan način da u prostor unesete sloj teksture, boje i uzoraka. A s obzirom da se, barem u većini prostorija, nalazi u sredini, tepih neizbježno postaje središnji ukrasni predmet.

Najbolje je izabrati tepih neutralnih boja s puno teksture, uzorka od žarkih svijetlih boja ili pak s grafičkim printom. Bacite oko na neke međunarodne favorite, kao što su turski ćilimi, orijentalni tepisi ili pak marokanski berberi.

Uokvirene slike
Goli, bijeli zidovi izgledaju jednostavno tužno. Sugeriraju ili da ste se tek uselili ili da vam jednostavno nije stalo do prostora u kojemu živite. Naravno, vješanje slike koje uključuje bušenje rupa, stavljanje čavlića i poravnavanje slika čini se kao nepotrebna gnjavaža, no ukoliko želite da vaš dom doista izgleda kao dom, tada su slike ‘must-have’.

No, ne morate na zidu preko noći stvoriti cijelu galeriju, počnite s nekoliko većih komada i polako s vremenom počnite popunjavati svoju zbirku. Stručnjaci za uređivanje interijera preporučuju moderne apstraktne litografije za unos osnovnih jarkih boja te crno-bijele skečeve za uspostavu ravnoteže.

Detalji i ukrasi
Iako su vam možda police prepune različitih knjiga, cijeli taj prizor djelovati će poprilično sumorno ukoliko sve to malo ne osvježite pokojim detaljem. Monotoniju razbijte skuplturalnim artiklima. Ograničenja prilikom izbora nema, birajte bilo ukrase od keramike, različitih figurica pa do zgodnog kamena kojega ste našli na plaži za vrijeme odmora.

Literatura na malom stoliću
Iako se može činiti kako će knjige ma malom stoliću u dnevnom boravku narušiti izgled prostorije te joj dati neuredan izgled, krajnji rezultat će biti posve suprotan. Osim što tih nekoliko knjiga posloženih na mali stolić mogu biti vrlo zabavne, literatura na stoliću može biti i odličan način skretanja pažnje gostiju od nekih drugih kutaka vašeg doma, a istovremeno ćete pokazati svoje široko znanje o kulturnim događanjima i svjetovnim stvarima. Sjajne umjetničke knjige uvijek su dobra opcija, no nije loše niti razmisliti o različitim časopisima.

Uspomene i stvari koje imaju ‘svoju priču’
Prostor uvijek postaje domom tek nakon što se u njega unesu osobne stvari koje nešto znače i kriju neku priču u svojoj prošlosti. Nekoliko komada antiknog posuđa, vaza ili pak bakina zdjela mogu učiniti veliku promjenu, a osim toga, uvijek je zanimljivo gostima ispričati pokoju anegdotu o nekom detalju iz svog doma.