Cijene nekretnina u Hrvatskoj u lipnju 2016. godine pokazuju pad od 0,5% prema istom mjesecu prošle godine, a šest posto u odnosu na lipanj 2011. godine. Prema najnovijim istraživanjima internet oglasnika Njuškalo, provedenom na uzorku od 167 000 nekretnina oglašenih u lipnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 0,5 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u lipnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 6 posto.

Na pad prosječnih cijena nekretnina u Hrvatskoj utjecao je pad cijena kuća, dok su stanovi nastavili s rastom prosječnih cijena šest mjeseci za redom.

U 2016. godini, najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova su gradovi Zagreb i Split te stanovi i apartmani u turističkim destinacijama. Primjerice, na otoku Cresu cijene su narasle za desetak posto na godišnjoj razini.

Što se tiče velikih gradova, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak.

Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u lipnju iznosi 103).

Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 56 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

ŽUPANIJAMA U PRIOBALJU CIJENE NASTAVLJAJU RASTI, A U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ I DALJE PADAJU

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju i tijekom lipnja nastavile rasti.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.228 eura u lipnju, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjski lipanj.

Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježi najskuplja četvrt u gradu Zagrebu, Gornji Grad Medveščak s padom od 9 posto

U lipnju je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen je na Tuškancu, gdje je iznosio 3.248 eura te Prekrižje s cijenom od 3.150 eura

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.601 euro što je rast od 1% na godišnjoj razini.

Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u lipnju bio je također na Tuškancu, gdje je iznosio 2.784 eura.

VELIKE RAZLIKE U CIJENAMA STANOVA PO ČETVRTIMA U GRADU ZAGREBU

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 947 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.072 eura po kvadratu za stan te 2.271 euro za kvadrat kuće.

RAST CIJENA NEKRETNINA U DUBROVNIKU ZA ŠEST POSTO NA GODIŠNJOJ RAZINI

U lipnju ove godine, Dubrovnik je drugi mjesec za redom najskuplji grad u Hrvatskoj s godišnjim rastom cijena od visokih šest posto.

MEĐU NAJVEĆIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ, SPLIT POKAZUJE RAST U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA

U lipnju 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.

GDJE SU NEKRETNINE NAJTRAŽENIJE?

Najveći broj pretraživanja odnosi se na stanove u gradu Zagrebu, iako se fokus pretraživanja s dolaskom ljeta pomaknuo i na gradove, naselja i općine u priobalju.

Slijede ga Rijeka i Split sa više od 5 posto pretraživanja te Osijek, Zadar i Pula, koji bilježe po 3 posto pretraživanja u proteklom mjesecu.

U lipnju, stanovi i apartmani na moru pokazuju najveći rast pretraživanja potencijalnih kupaca iz Hrvatske i zapadno europskih zemalja.